Svårighetsgrad: 🦴
Vad är det man brukar säga, att pepparkakor gör en snäll? Då tror jag att alla hundar äter pepparkakor i smyg på nätterna 😉🐶 Men gott var detta enligt smakpatrullen och rätt så gulliga också om jag får säga det själv? Det härliga med hårda kakor är ju att man kan välja form på dem precis som man vill. Jag körde klassiskt med hjärtan och granar. Men nästa gång blir det nog en plåt fylld av hundpepparkakor i alla dess former.
Längst ner på sidan finner ni all info om dessa livsmedel och om det är något man ska tänka på när man bakar till hunden.
Recept:
1 dl majsmjöl
3 dl havremjöl (glutenfritt havregryn som du kör med stavmixer)
1 tsk kanel
1/2 krm ingefära
1 msk äpplemos
2 dl pumpapuré
1 msk kokosolja
1 ägg
Tips:
Äpplemos gör du enkelt själv, skala och tärna äpplet, koka ca 10 minuter och mosa med gaffel eller stavmixer. Var noggrann med att inte få med några äppelkärnor då dessa är giftiga för hunden.
Guide på hur du gör pumpapuré hittar du HÄR.
Gör så här:
Sätt ugnen på 160 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper.
Börja med att blanda de torra ingredienserna i en stor skål. Vispa upp ägget vid sidan om med en gaffel. Häll ner ägget i skålen och tillsätt övriga ingredienser. Rör ihop till en jämn deg.
Degen ska inte kladda men inte heller vara snustorr. Tillsätt mer mjöl om degen är för lös och mer äpplemos om degen är för torr.
Kavla ut till en ca 0,5 cm tjock deg och stansa sedan ut kakor med valfri pepparkaksform.
Lägg över kakorna på din plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter. Tänk på att alla ugnar är olika varma och beroende på tjocklek på pepparkakorna kan tiden i ugnen variera. Håll därför uppsikt över kakorna när de är i ugnen.
En kik på våra ingredienser och dess hälsofördelar:
Majsmjöl: Används för att binda smeten, glutenfritt vilket är bra för hundar med intolerans.
Glutenfritt havregryn: Havregryn är ett livsmedel med stora mängder fibrer och många näringsämnen, mineraler och antioxidanter. Vidare innehåller det vitamin B, som hjälper hundens päls att förbli skinande och frisk. Den innehåller även oljesyra och omega 6-fettsyror, som också håller pälsen i gott skick. Glutenfritt vilket är bra för hundar med intolerans.
Kanel: Kanel är inte giftigt för hundar. Det viktiga är att vi inte ger för mycket till våra hundar. Det finns tabeller för hur mycket din hund får äta beroende på vikt, men utgå alltid ifrån väldigt lite. 50 mg per kilo kroppsvikt och per dag har visat ha positiv resultat på hjärtat. Kanel visar även positiva effekter genom att det minskar inflammation, förbättrar immunfunktionen och stabiliserar blodsockernivåerna. OBS, vill du ge denna mängd kanel är det viktigt att man använder Ceylon kanel, inte Cassia kanel. Då Cassia kanel innehåller större mängd kumarin, som i stora mängder ger negativ effekt.
Ingefära: Ingefära är en antibiotisk växt som bland annat används för lederna, för bättre matsmältning, mot inflammationstillstånd och för avlägsnande av slem. Ej lämplig för dräktiga eller digivande tikar.
Äpple: Äpplen är fulla av vitaminer, som A och C, samt kostfiber, fosfor, antioxidanter och kalcium. Däremot är kärnorna giftiga för hundar så var noggrann med att ta bort dessa.
Pumpapuré: Pumpapuré är fyllt av fibrer och är därför perfekt för hundens matsmältningshälsa. Se bara till att använda 100% ren pumpa puré.
Kokosolja: Kokosolja är späckad med naturliga vitala ämnen som främjar ditt husdjurs hälsa. Den innehåller höga andelar bakteriedödande laurinsyra som också stärker immunsystemet.
Ägg: Hjälper till att binda smeten. Ägg är även rikt på protein och äggula är bra för hundens päls.
Comments